De Verlichting en haar vrijanden
Contacteer ons via: 089 / 51 91 40 of via Email: vita.humana@telenet.be

Wat staat er op ons programma?

Donderdag 9 maart 2017 om 20u00 | De Verlichting of Eeuw van de Rede was een cultureel-filosofische en intellectuele stroming in Europa die ruwweg samenviel met de 18e eeuw.

Het was een reactie op het dogmatische autoriteitsgeloof. In deze periode ontstond een culturele stroming of beweging van intellectuelen met als doel het gebruik van de rede en het filosoferen te bevorderen. De rede gaat alleen maar af op feiten, hoe verborgen die ook zijn. De Verlichting stond aldus voor bevordering van de wetenschap en intellectuele uitwisseling. De propagandisten ervan bestreden het bijgeloof, misbruik van recht in kerk en staat, intolerantie en kwamen op voor zekere grondrechten. Dhr. Gaston Moens geeft een breed overzicht van de historische wortels en de belangrijke thema’s van deze stroming. Zo laat hij zien hoe rede en gevoel hun plaats kregen in de samenleving in de achttiende eeuw. De professor haalt ook de vijanden van de Verlichting van vroeger en nu aan.

Locatie: VOM ‘Vita Humana’, Prinsenhoflaan 29, 3680 Maaseik
Dag en uur van het gebeuren: donderdag 9 maart 2017 – 20u00
Toegangsprijs:  gratis
Inschrijving: vita.humana@telenet.be of 089 51 91 40
Organisator: HV Maasland i.s.m. Vrijzinnig Ontmoetingscentrum Maasland ‘Vita Humana’

Neem contact met ons op. Wij horen graag van u!

Contacteer ons

Wil je meer informatie over onze activiteiten of de dagelijkse werking? Ben je geïnteresseerd om als vrijwilliger aan de slag te gaan? Of wil je een zaal huren voor een feestje of activiteit? Laat ons iets weten en we helpen je graag verder.

  • Vita Humana
  • Prinsenhoflaan 29
  • 3680 Maaseik