VRIJZINNIG MAASLAND |
Contacteer ons via: 089 / 51 91 40 of via Email: vita.humana@telenet.be

Wat staat er op ons programma?

Lezing Samenleven met gezond verstand 20u00

Er gebeuren vandaag veel dingen die het samenleven ronduit ingewikkeld maken. Aanslagen, vluchtelingen, populisme: ieder schreeuwt zijn onzekerheid en angst uit. En de debatten gaan hard tegen hard, op tv, in het parlement, op Facebook, op kantoor of in de huiskamer. Het gevolg daarvan is dat we dreigen te vergeten hoe we kunnen samenleven.

We mogen ons niet uit elkaar laten spelen, schrijft Patrick Loobuyck. Daarvoor moeten we elkaar ernstig nemen en op zoek gaan naar een verbindend verhaal. We hebben een brede consensus nodig die de samenleving schraagt en vertrouwen geeft. In Samenleven met gezond verstand verheldert en concretiseert Patrick Loobuyck de    morele uitgangspunten en de sociale mechanismen van ons samenlevingsmodel: vrijheid, gelijkheid, wederkerigheid en solidariteit. Redelijkheid kan ons redden.

 

Toegangsprijs:  gratis

 

Workshop filosofienamiddag: De dialoog van Plato 14u00-16u00

Op deze dinsdagmiddag kan u kennis maken met filosofie. Samen nadenken, vragen stellen en meningen uitwisselen. En als er één dialoog is waar Plato de krachten van de liefde en onze verlangens te berde brengt, dan is dat Plato’s dialoog Symposium. Op een bewuste avond gaven een zestal Atheense burgers uit de kring van Plato hun mening over het zijn van de Eros. Dit had invloed op het reilen en zeilen van zgn. mannen-cq. knapenliefde die in sommige stadstaten in de Griekse Oudheid gebruikelijk waren.

Sluit gerust aan, leer bij en verruim je wereldbeeld. U wordt vakkundig begeleid door Jean – Pierre Demoustiez, filosoof.

Toegangsprijs:  5 euro

Organisator: Vrijzinnig Ontmoetingscentrum Maasland ‘Vita Humana’ i.s.m. Educ-Art

Lezing De bedreigde vrijheid 20u00

De vrijheid van meningsuiting is dé basisgarantie voor het samenleven. Sinds de Verlichting leeft dit in verstandhouding met die andere grondwettelijke vrijheid, de godsdienstvrijheid. Een verstandhouding die we lijken kwijt te raken. Een samenleving bestaat alleen als bevolkingsgroepen      dezelfde basiswaarden delen, ondanks uiteenlopende geloofsovertuigingen en levensbeschouwingen. Velen zijn al te zeer overtuigd van hun gelijk en begrijpen nauwelijks nog de betekenis van vrije meningsuiting, godsdienstvrijheid en scheiding van kerk en staat. Deze concepten vormen nochtans de fundamenten van onze samenleving. Maar hoe kun je iets met elkaar delen wat je niet kent? Of niet begrijpt? Johan Op de Beeck schetst het ontstaan en de geschiedenis van de vrije meningsuiting en stelt een aantal confronterende maar onontkoombare actuele vragen.

 

Toegangsprijs:  gratis

Organisator: Vrijzinnig Ontmoetingscentrum Maasland ‘Vita Humana’ i.s.m. HV Maasland

Ontbijtcafé 9u00-12u00
Ontbijtcafé 9u00-12u00
6 Oktober 2019

Op deze eerste zondag van de maand bent u van harte welkom in de Vita voor het maandelijks ontbijtcafé. Spek en eieren, koffiekoeken, broodjes en beleg.

U komt het hier allemaal tegen. Gelieve steeds in te schrijven!

 

Toegangsprijs:  € 7,- volw. / € 3,5 kind. -12j (excl. drank)

Organisator: Vrijzinnig Ontmoetingscentrum Maasland ‘Vita Humana’

Neem contact met ons op. Wij horen graag van u!

Contacteer ons

Wil je meer informatie over onze activiteiten of de dagelijkse werking? Ben je geïnteresseerd om als vrijwilliger aan de slag te gaan? Of wil je een zaal huren voor een feestje of activiteit? Laat ons iets weten en we helpen je graag verder.

  • Vita Humana
  • Prinsenhoflaan 29
  • 3680 Maaseik