VRIJZINNIG MAASLAND |
Contacteer ons via: 089 / 51 91 40 of via Email: vita.humana@telenet.be

Wat staat er op ons programma?

Lezing Dementie 20u00
Lezing Dementie 20u00
29 November 2018

De eerste verschijnselen van dementie verschillen per persoon en per type van de aandoening. Meestal kaart de partner of een familielid het zogenaamde ‘niet-pluisgevoel’ aan. Aanleiding zijn vaak subtiele maar terugkerende geheugenklachten, gedragsproblemen en veranderingen in karakter. De eerste verschijnselen  zijn meestal subtiele gedragsveranderingen. Alles waar iemand het hoofd bij moet houden, kost een persoon met dementie extra inspanning: een televisie-uitzending, een gesprek volgen, plannen maken, dingen op een rijtje zetten, administratie bijhouden, problemen oplossen en beslissingen nemen. Iemand met dementie heeft bijvoorbeeld moeite met  zich iets herinneren wat kort geleden is gebeurd of kan zich moeilijk aanpassen aan nieuwe omstandigheden, heeft moeite met oriëntatie of kan moeilijk het juiste woord vinden. Dit zijn slechts enkele problemen waarmee iemand met dementie geconfronteerd wordt..

Deze veranderingen doen zich niet van de ene dag op de andere voor. Bij de ziekte van Alzheimer treden de eerste verschijnselen meestal geleidelijk op. Bij vasculaire dementie zijn deze veranderingen vaak abrupter.
De verschijnselen van dementie worden vaak duidelijker naarmate de dementie vordert. Beetje bij beetje verslechtert het verstandelijk functioneren. In de loop van de aandoening treden er veranderingen in het gedrag en karakter op en later ook op lichamelijk gebied, zoals incontinentie en gewichtsafname.

Gastspreker van de avond Mvr. Katrien Moors van het Expertisecentrum Dementie geeft tekst en uitleg gekoppeld aan de beelden van de docureeks ‘Geprikkeld door dementie’. Deze beelden zijn een Limburgs product en tonen de verhaallijn van een aantal personen met dementie en hun mantelzorgers.

Aan de hand van de beelden kaderen we dan enkele theoretische standpunten rond dementie aangevuld met praktische tips in omgaan met personen met dementie.

 

Toegangsprijs:  1 euro (of meer) voor het goede doel

Inschrijving verplicht: vita.humana@telenet.be of 089 51 91 40

Organisator: Vrijzinnig Ontmoetingscentrum Maasland ‘Vita Humana’

Ontbijtcafé 9u tot 12u30
Ontbijtcafé 9u tot 12u30
2 December 2018

Weeral het laatste ontbijt van 2018. Tijdens deze zondag kan u komen genieten van een heerlijk ontbijt. Spek en eieren, verschillende soorten broodjes en koffiekoeken, beleg  en een lekker kopje koffie of thee, u komt het allemaal tegen.

Mogen we u vragen even op voorhand in te schrijven voor deze activiteit.

 

Toegangsprijs:  € 7,- volw. / € 3,5 kind. -12j (excl. drank)

Inschrijving verplicht: vita.humana@telenet.be of 089 51 91 40

Organisator: Vrijzinnig Ontmoetingscentrum Maasland ‘Vita Humana’

Midwinterdiner 19u00
Midwinterdiner 19u00
7 December 2018

De namen Joel en Midwinter zijn door de eeuwen heen de gebruikelijke aanduidingen geweest voor het feest van de kortste dag. Beide namen komen nog steeds voor in de officiële Woordenlijst Nederlandse taal.

De naam ‘midwinter’ doet vermoeden dat midwinter in het midden van de winter valt. Dit is echter niet zo, want midwinter is het begin van de winter. De naam midwinter drukt dan ook meer het gevoel uit dat de winter op de helft is. Dit gevoel ontstaat doordat de dagen na midwinter weer gaan lengen.

Ook in de Vita staan we stil bij dit kantelmoment en dit met een ‘diner’ om vingers en duimen van af te likken.

 

Toegangsprijs:  € 20,- volw. / € 12,50 kind. -12j (excl. drank)

Inschrijving verplicht: vita.humana@telenet.be of 089 51 91 40

Organisator: Vrijzinnig Ontmoetingscentrum Maasland ‘Vita Humana’ i.s.m. HV Maasland

Fotowedstrijd ‘Vrij of gevangen?’

Voel je je vrij of gevangen? Mag je eigenlijk wel denken wat je wil? Ben je vrij om te uiten wie je bent, of voel je je gevangen in je gedachten of zelfs in je eigen lichaam? Heb je de vrije keuze om te zijn wie je bent? Om te doen wat jijzelf het beste vind?  Kan je je gevoelens ‘vrij’ uiten? Voel je je gevangen in een relatie of een maatschappij? En kan je zomaar afstappen van tradities of is hier geen ontsnappen aan? Vrij of gevangen, hoe ervaar jij jouw leven?

Het is aan jou om je creativiteit aan te spreken en een geweldige foto te maken waar je jouw idee in kwijt kan. Denk hier eens over na en probeer dit weer te geven in een originele foto.

In het eerste weekend van februari 2019 zullen alle inzendingen van de fotowedstrijd te bewonderen zijn in een tentoonstelling. Dan zullen ook de winnaars uit de verschillende categorieën in de bloemetjes gezet worden met een leuke prijs.

Er zijn verschillende categorieën waarin je kan deelnemen:

6 tot 10j                          1ste € 75, 2de € 50, 3de € 25

11 tot 15j                        1ste € 75, 2de € 50, 3de € 25

16 tot 20j                        1ste € 75, 2de € 50, 3de € 25

+20j                                 3 flessen champagne

Scholen                          € 150,- voor de winnende inzending van de scholengemeenschap.

Speciale prijs t.w.v. € 75,- voor de meest originele inzending  aangeboden door HV Maasland

 

 

BELANGRIJK OM MEE TE DOEN!

Je leeftijd op 31.12.2018 bepaalt in welke categorie je kan deelnemen! Dus vermeld zeker duidelijk je geboortedatum. Geef je foto een originele titel en 2 korte zinnen uitleg waar je foto over gaat. Deelname is gratis. Je inzending (max. 3 foto’s) mag je opsturen naar vita.humana@telenet.be. Zorg voor een goeie kwaliteit. Enkel eigen gemaakte foto’s worden toegelaten, dus geen foto’s van internet.  Vermeld je volledig adres.

 

Locatie: VOM ‘Vita Humana’, Prinsenhoflaan 29, 3680 Maaseik

Toegangsprijs:  gratis Inschrijving: vita.humana@telenet.be of 089 51 91 40

Organisator: Vrijzinnig Ontmoetingscentrum Maasland ‘Vita Humana’ i.s.m. HV Maasland

Neem contact met ons op. Wij horen graag van u!

Contacteer ons

Wil je meer informatie over onze activiteiten of de dagelijkse werking? Ben je geïnteresseerd om als vrijwilliger aan de slag te gaan? Of wil je een zaal huren voor een feestje of activiteit? Laat ons iets weten en we helpen je graag verder.

  • Vita Humana
  • Prinsenhoflaan 29
  • 3680 Maaseik