VRIJZINNIG MAASLAND |
Contacteer ons via: 089 / 51 91 40 of via Email: vita.humana@telenet.be

Wat staat er op ons programma?

Lezing: ‘Leven en dood bij de 5 wereldgodsdiensten en het humanisme’ 20u00

Deze voordracht heeft tot doel een algemeen, beknopt en gestructureerd beeld op te hangen van het fenomeen “Wereldgodsdiensten”. Allereerst wordt er onderzocht wat ‘geloven’ betekent. Hoe het geloof ontstond, hoe het zich verhoudt tot bijgeloof en wetenschap en hoe we uiteindelijk bij vijf wereldgodsdiensten uitgekomen zijn. Chronologisch worden dan van het hindoeïsme, boeddhisme, jodendom, christendom en islam belicht: hun stichter, oorsprong, hoofdkenmerken, stromingen en rituelen. Om vervolgens in te gaan op hun zienswijze op leven, lijden, dood en leven na de dood. Vragen die o.a. aan bod komen zijn: Wat is het verschil tussen reïncarnatie en verrijzenis? Begraven of cremeren? Waarom spreken boeddhisten van het ‘nirvana’ en christenen over een ‘hemel’ en een ‘hel’? Hoe verhouden soennieten en sjiieten zich?  Hoe verhouden katholieken, protestanten en orthodoxen zich…? Doel is om zo compact mogelijk op zoveel mogelijk vragen een antwoord te geven.

Gastspreker:  Bart Lauvrijs, auteur en docent godsdienstwetenschappen

Inkom: gratis. In samenwerking met HV Maasland

Workshop koken: ‘Zoetigheden door Europa heen’ 19u00

De beste manier om nieuwe mensen en hun cultuur te leren kennen is via de keuken. In elk huishouden is de keuken de spil van het huis. De plaats waar samen  gewerkt en gegeten wordt. Zo worden banden gesmeed en culinaire  ontdekkingen gedaan. Vroeger werden recepten en gerechten doorgegeven van ouders, grootouders op kinderen en kleinkinderen,  maar vandaag de dag is de wereldkeuken voor iedereen gemakkelijk beschikbaar. Met enkele muisklikken kan u de meest exotische recepten vinden.  Het probleem is echter: hoe maak je dit nu? En welke handelingen, tradities en ontstaansgeschiedenis  schuilen achter deze gerechten?  In deze workshop richten we op de zoetigheden die  typisch zijn voor het Europese vaste land. Waar komen ze vandaan, waarom komt dit gerecht voornamelijk voor in dat land en—zeer belangrijk—hoe smaakt het?

Prijs:  10 euro (Max. 20 personen). Inschrijving verplicht!

Ontbijtcafé 9u00-12u30

Een uitgebreid buffet met koffiekoeken, broodjes en verschillende soorten beleg komt u hier tegen. Een bord met spek en eieren erbij en uw zondagmorgen kan al niet meer stuk. Gelieve steeds in te schrijven voor deze ontbijten!

Prijs: Volwassenen 7 euro. Kinderen (-12j) 3,50 euro. Exclusief dranken!

 

VitaFilm: Afrika Film Festival ‘Tsotsi’ 20u00

Tsotsi (slang voor dief, gangster) vertelt het pakkende verhaal van een jonge bendeleider die een vrouw overvalt, haar wagen steelt, en kilometers verder pas merkt dat haar pasgeboren baby zich nog in de wagen bevindt. Wat volgt is een relaas van 6 dagen uit het leven van de jonge gangster die plots verantwoordelijk wordt voor het leven van een onschuldige baby.

Prijs: 3 euro. (incl. drankje tijdens de pauze).

Neem contact met ons op. Wij horen graag van u!

Contacteer ons

Wil je meer informatie over onze activiteiten of de dagelijkse werking? Ben je geïnteresseerd om als vrijwilliger aan de slag te gaan? Of wil je een zaal huren voor een feestje of activiteit? Laat ons iets weten en we helpen je graag verder.

  • Vita Humana
  • Prinsenhoflaan 29
  • 3680 Maaseik